modelbouwtips Voeg toe als vriend Stem topsite!
Bezoekers vandaag: 1 Bezoekers Totaal: 5625 Punten deze maand: 0 Punten totaal: 61 Home - Inloggen - Aanmelden - Zoeken
- Profiel


Profiel informatie
Naam Wout. 
Leeftijd 20
Woonplaats winsum 
Provincie Groningen
Geslacht man  
Msn / Icq geen 
Heeft webcam Nee 
Vrienden (totaal: 0)
voeg toe als vriendWelkom op deze site.

hier vind U alles wat U moet weten over modelbouw.

DE TIJDPERKEN.

De modelbouw bestaat uit verschillende tijdperken. Dze zijn een handige richtlijn bij het maken van een baan. De hele modelbouw draait om deze tijdperken.

TIJDPERK 1

Tijdperk 1 is de tijd van de opkomst van de trein. Dit tijdperk kunt U onderverdelen in twee helften. Van de eerste helft hoort U weinig. Er is niet veel van te koop. De tweede helft is een uitgebreide helft. Bijna alles voor dit deel van tijdperk is te krijgen.

TIJDPERK 2

De opkomst van de grote stoomloc. Opgepast, dit tijdperk lijkt veel op tijdperk 3!

TIJDPERK 3

Tijdperk 3 is een intressant tijdperk omdat er met alle soorten tractie gereden wordt.

TIJDPERK 4

Tijdperk van de wijzigingen in het spoorboekje waardoor veel intressante en mooie locs naar Nederland komen.

TIJDPERK5

Tijdperk van de hogesnelheidslijnen.

TIPS

LOOFBOMEN

Loofbomen zijn niet altijd natuurgetrouw. Met deze tip en een spirea in de tuin komt U een heel eind. U snoeit de spirea. U knipt de takjes in de juiste vorm, en U koopt een bakje Heki-flor. Dat is een hoop loof op een netje. Dat trekt U uit elkaar. Nu hebt U een dotje. Dit dotje plakt u op uw boom en uw boom kan geplaatst worden!

Een andere manier om loofbomen te maken is een remkabel van een fiets pakken. een ramkabel is iets vettig, dus doopt U de remkabel in een bak sop en wast hem af. U knipt de kabel in stukjes en rafelt de kruin uiteen. De stam smeert U dik in met Bison tix. Terloops maakt U er iets schorsachtigs van en verft U het. De kruin van de boom maakt U op dezelfde manier.

DE PLAATS VAN UW BAAN.

Plaats Uw baan nooit tegen een dakrand aan. De baan wordt dan stoffig en U kunt last krijgen van ongewenste bezoekers zoals ratten, muizen en marters. Uw waardevolle constructie en het dure materieel kunnen door deze terroristen helemaal vernield worden. houd minstens 30 cm tussen de dakrand en de constructie. U moet Uw zolder voor een baan isoleren en er gipsplaten of iets dergelijks tegenaanschroeven. Ook prettig is een directe toegang tot Uw kamer. Een vaste trap biedt de uitkomst. Verbied Uw kleuters ten alle tijde toegang tot de kamer. Deze hebben geen idee van de waarde en maken snel iets kapot.

DE LOCOMOTIEVEN.

Uw locomotieven staan ten alle tijden op Uw baan. Dat is goed, maar het is toch raadzaam de originele dozen te bewaren. (ja, ook als de stapel dozen al tot het dak reikt). Dat om de volgende redenen. De eerste reden: in de doos zit meestal een onderhoudsboekje. Dit mag U niet kwijtraken. De tweede reden: mocht U de voertuigen willen verkopen of vervoeren is de doos de veiligste manier en zo kunt U ook meer geld vragen voor Uw trein. Volg altijd het inloopvoorschrift in het onderhoudsboekje.

DE ASSEMBLAGE VAN DE CONSTRUCTIE.

De constructie moet op een tafel worden geplaatst voor het beste resultaat. De tafel wordt (dit geldt alleen voor middelgrote en kleine constructies) het liefst op pootjes met wielen geplaatst. Zo kunt U altijs bij een storing de constructie even wat heen en weer schudden. De constructie altijd grondig schoonmaken als U te maken denkt te hebben met ratten.

HET SPORENPLAN

Het moeilijkste is het sporenplan. Meet de plek waar de baan gaat komen op en teken alles precies op schaal. Zet een berichtje met naam en adres en postcode in mijn gastenboek onder vermelding van Tekens sporenplan en ik stuur U alles per post. Maak een stevige constructie voor de tafel. Gebruik een meetlint en een gradenboog. U schroeft vervolgens een plaat op de constructie. dit is het blad waarop U Uw schaduwstation aanlegt. Dit zit onder de baan en hier stalt U Uw treinen op. Hiervoor maakt U ook een sporenplan. Kunt U maar geen idee krijgen van Uw wensen? formuleer al uw wensen tot in detail met Uw naam en adres. Ik teken het perfecte spoernplan.

HELLENDE TRAJECTEN.

Uw traject meg maar met mate dalen, anders kunnen de trekkende locomotieven (tandradlocomotieven uitgezonderd) Uw sleep later niet meer omhoog trekken. Doe overigens altijd antislipbandjes om de wieltjes. Het is zo dat als U Uw baan 1 meter wilt laten dalen U dat over vier meter moet doen. De afstand wordt gehalveerd als het traject maar een halve meter moet dalen. Hiertegenover staat dat u dan een brug van een halve meter hoogte moet leggen, wilt U toch een meter dalen in vergelijking. Bij erg zware slepen moet U dan wellicht ''op z'n Amerikaans'' gaan rijden, drie of vier gekoppelde locomotieven aan elkaar voor een in verhouding erg kleine sleep. Doe dan een half metertje erbij en blijf er steeds een toevoegen totdat het vlekkeloos gaat. Uw trein kan echter ook in een spiraal naar beneden rijden. Nadeel van deze methode is dat er een grote berg omheen moet worden gebouwd.

DE LGB BAAN.

De buitenbaan is een verhaal apart. LGB treinen zij er wel op gemaakt om buiten te staan. De verwering slaat dan snel toe en dat gaat ten koste van Uw mooie voertuigen. LGB levert bovenleiding voor Uw elektrische voertuigen. Je hebt rails met kunststof bedding, en dat is maar goed ook. Thuis moet U het niet wagen zonder die bedding een baan in de kamer aan te leggen, anders beschadigt de vloer. Spoor 1 en spoor 0 kunnen ook buiten. SIKU farmer is exact op schaal voor de spoor 1 trein, maar doe dit binnen want SIKUs zijn erg mooi en SIKUs zijn ook niet weerbestendig. Hiervoor geldt hetzelfde als voor LGB, ook wel schaal G genoemd. SIKU levert geen modellen voor sporen 0 en G, voor G zijn modellen in 1:24 ook goed. Ook deze zijn niet weerbestendig en zullen binnen geplaatst moeten worden. LGB levert (vind ik) niet echt robuuste modellen. Dan zijn ze in 1:24 toch mooier, maar, het kan niet vaak genoeg gezegd worden, niet weerbestendig... De treinen zijn overigens wel gebaseerd op smalspoortreinen met een spoorbreedte van 750 mm. Faller en Pola leveren modellen waarmee U Uw LGB baan kan aankleden.

ONDERHOUD EN GEBREKEN.

Hieronder staan de gebreken en het onderhoud voor U uitgewerkt.

-ANTI-SLIPBANDJES

Raadpleeg het onderhoudsboekje.

-MOTORISCHE DEFECTEN.

Ga naar Uw dealer, neem doos en garantiebewijs mee.

-AFGEBROKEN ONDERDELEN.

In de doos zitten reserveonderdelen.

-VERBOGEN PANTOGRAFEN.

Meestal hebben we die nog wel ergens in een rommeldoosje liggen.Ga anders naar Uw dealer en neem doos en garantiebewijs mee.

-SMEREN

Raadpleeg het onderhoudsboekje.

-LAMPEN

Raadpleeg het onderhoudsboekje.

 -LOSGERAAKTE DRIJFSTANGEN

Ga onmiddelijk naar Uw dealer. Probeer in geen geval zelf reparaties uit te voeren.

-HERPROGRAMMEREN DECODER

Als dit nodig is het onderhoudsboekje van de decoder pakken en herprogrammeren. Ga voor verdere instructies naar Uw dealer.

Als we nu nog niet genoeg gebreken gehad hebben, laat dan een berichtje achter in mijn gastenboek.

AIRBRUSH TECHNIEKEN.

Het komt wel eens voor dat men een model wil overschilderen. Dan kan je dat met de hand doen. de proffessional schrikt natuurlijk niet terug voor een uitdaginenen leest de tip. Als voorbeeld nemen we een ACTS 6701.'

Na de loc ontmanteld te hebben, spuit je een dunne laag met etsende primer.na een halfuurtje drogen is het model helemaal droog en kan aan de volgende kleur worden begonnen. Ga in dat halfuurtje echter niet lezen, maar maak het bekertje schoon en vul het met terpentine. Doe dat met verf en met terpentine met een injectiespuit die bij de apotheker verkrijgbaar is. Spuit nu het bekertje helemaal leeg. Reinig de holle ruimtes met een in terpentine gedrenkt penseeltje.Haal de naald er daarna uit en overtuig U ervan dat ze schoon is. Raffel dit klusje niet af, maar ga zorgvuldig te werk. Spuit daarna het oranje. Spuit met veel lucht en weinig verf. Werk traag en geduldig. Dit heeft als gevolg dat de verflaag vrijwel meteen handdroog is. Herhaal de reinigingsprocedure. Na een half uurtje voelen. Alr het model droog is meteen afplakken met schilderstape. Spuit meteen de zwarte laag en haal de afplaktape er zo snel mogelijk af. De verflaag kan de lijm van de tape niet goed verdragen op de lange duur. Na het verwijderen van de afplaktape het pistool reinigen. Het model na het drogen van de zwarte verf met enkele lagen vernis overspuiten. Alvorens verder te gaan de loc weer assembleren.

WATERDECALS PLAKKEN.

Knip elke decal uit en laat deze ongeveer 20 sec. in water weken. Daarna de decal op de juiste plaats voorzichtig van het papier afschuiven en deppen met vloeipapier.

KOLEN IN MODEL.

Stamp enkele kolen fijn en U heeft goede kolen.

MODELSPOOR UPDATE.

In de tijd dat ik hier niet was heb ik flink aan mijn baan gewerkt.

 

Hier volgt een verslag.

 

Het aantal boompjes op de baan wordt snel groter, maar de ouderdom komt met gebreken... hoe moet het nu verder? Heeft iemand ideeen voor een kleine Nederlandse baan in schaal H0, zet ze dan in het gastenboek.

 

MODELSPOOR UPDATE.

 

Ik ben net terug van vakantie en dus nog niet aan de baan toegekomen. Er moeten in ieder geval een aantal attributen aangekocht worden.

 

- Heki Flor,

- Poppetjes

- Autootjes

- Lantaarnpalen

 

Ik ga na de vakantie naar de middelbare school, en daarom ga ik de baan een beetje oplappen. Misschien voer ik ook een aantal veranderingen door.

 

MODELSPOOR UPDATE

 

Hoop wagentjes gekocht. Ga maar eens een lijstje van het gewenste materieel aanleggen.

Gastenboek

Schrijf in gastenboek

Totaal: 35 berichten.


Naam: Niels (213.46.221.128) Datum: 2008-05-31 23:28:11
Misschien dat je eens een echte site kan beginnen, want je hebt wel goede tips. En neem een nieuwe hoster van je gastenboek, want deze wordt werkelijk helemaal volgespamd

Naam: lars (83.128.64.166) Datum: 2007-07-21 21:30:44
me msn is lars_a1@hotmail.com die cijfer achter de _a is een EEn

Naam: lars (83.128.65.102) Datum: 2007-07-20 19:49:00
heey wout ik heb een vraag ik wil door jou een spoorplan laten maken wat wil je allemaal weten??

Naam: henk (77.160.73.23) Datum: 2007-07-08 15:29:13
ik vind dat er een beetje meer plaatjes moeten het is een tonig (cijfer 1/10) 3

Naam: HO (86.92.210.190) Datum: 2007-03-03 10:59:07
Goede tips

Naam: Modeltreintje HO (86.92.210.190) Datum: 2007-03-03 10:58:02
Goede tips

Naam: jopied (86.84.22.108) Datum: 2006-10-27 10:43:44
eyy jo coole tips ik houd ook erg van treinen

Naam: free ericsson ringtone (211.40.102.180) Datum: 2006-10-13 07:01:04
http://www.megspace.com/sports/lieldar/ericsson-ringtones.html free ericsson ringtone: ericsson ringtone, ericsson ringtones, free ericsson ringtone. http://www.megspace.com/sports/lieldar/ericsson-ringtones.html ericsson ringtones.

Naam: bill (200.88.223.98) Datum: 2006-10-13 07:39:15
strip poker rules Cabellas Very Dirty Girls

Naam: Vicky (66.186.45.91) Datum: 2006-10-12 01:19:10
Great work!

Naam: Michelle (58.65.232.28) Datum: 2006-10-14 02:12:44
Great work!

Naam: Troy (58.65.232.28) Datum: 2006-10-14 02:12:10
Good design!

Naam: Shelly (72.36.135.13) Datum: 2006-10-14 02:11:37
Good design!

Naam: funny ringtones (222.237.169.40) Datum: 2006-10-13 07:04:47
http://eltsitvar.mojeforum.net funny ringtones: funny ringtone, funny ringtones, free funny ringtone. http://eltsitvar.mojeforum.net funny ringtones.

Naam: Ron (66.36.253.127) Datum: 2006-10-13 09:41:15
Nice site!

Naam: Gina (58.65.232.29) Datum: 2006-10-13 09:47:32
Great work!

Naam: free mp3 ringtone (211.40.102.180) Datum: 2006-10-13 07:01:51
http://ercnapas.mojeforum.net free mp3 ringtone: mp3 ringtone, mp3 ringtones, free mp3 ringtone. http://ercnapas.mojeforum.net mp3 ringtones.

Naam: Zack (58.65.232.26) Datum: 2006-10-12 16:41:10
Thank you!

Naam: Sabrina (66.36.253.117) Datum: 2006-10-12 01:15:35
Good design!

Naam: Raymond (66.36.253.198) Datum: 2006-10-13 09:45:20
Thank you!

Naam: meta (165.228.132.11) Datum: 2006-10-14 19:50:21
http://www.krseo.info

Naam: free kyocera ringtones (220.116.232.229) Datum: 2006-10-13 07:00:24
http://www.megspace.com/sports/varsitor/kyocera-ringtones.html free kyocera ringtones: kyocera ringtone, kyocera ringtones, free kyocera ringtone. http://www.megspace.com/sports/varsitor/kyocera-ringtones.html kyocera ringtones.

Naam: nokia ringtones (222.237.169.40) Datum: 2006-10-13 07:02:47
http://pasrelrel.mojeforum.net nokia ringtones: nokia ringtone, nokia ringtones, free nokia ringtone. http://pasrelrel.mojeforum.net nokia ringtones.

Naam: Ingrid (66.36.253.116) Datum: 2006-10-12 16:39:23
Good design!

Naam: free midi ringtone (211.40.102.180) Datum: 2006-10-13 07:00:47
http://www.megspace.com/sports/varsitor/midi-ringtones.html free midi ringtone: midi ringtone, midi ringtones, free midi ringtone. http://www.megspace.com/sports/varsitor/midi-ringtones.html midi ringtones.

Naam: Jack (58.65.232.28) Datum: 2006-10-12 16:42:31
Good design!

Naam: Jean (58.65.232.27) Datum: 2006-10-12 16:40:18
Well done!

Naam: Felix (66.36.253.117) Datum: 2006-10-12 01:12:08
Nice site!

Naam: disney ringtones (222.97.166.69) Datum: 2006-10-13 07:04:39
http://www.megspace.com/sports/lieldar/disney-ringtones.html disney ringtones: disney ringtone, disney ringtones, free disney ringtone. http://www.megspace.com/sports/lieldar/disney-ringtones.html disney ringtones.

Naam: free cool ringtones (203.253.68.177) Datum: 2006-10-13 07:01:43
http://orcget.mojeforum.net free cool ringtones: cool ringtone, cool ringtones, free cool ringtone. http://orcget.mojeforum.net cool ringtones.